Van voormalige rijwielenfabriek tot cacaofabriek: gevelstenen in centrum Weespersluis

Van voormalige rijwielenfabriek tot cacaofabriek: gevelstenen in centrum Weespersluis

In het centrum van Weespersluis worden vijf gevelstenen van natuursteen geplaatst in de gevels van winkels en het gezondheidscentrum. Stuk voor stuk kunstwerken die een verhaal vertellen. Op de gevelstenen staan namelijk bedrijven weergegeven die voorheen in Weesp gevestigd waren. De gevelstenen worden gemaakt door beeldhouwer Toon Rijkers. Momenteel is hij druk bezig om de laatste stenen af te maken, waarna ze worden geplaatst als de bouw zo goed als klaar is. De verhalen achter de gevelstenen willen we je niet onthouden en delen we graag alvast met je.

Een racefiets, warme chocolademelk en porseleinen karaf 

Inmiddels zijn drie gevelstenen bijna af, ze moeten alleen nog worden geverfd. Op de eerste gevelsteen wordt een racefiets weergegeven van Magneet Rijwielenfabriek. Een historische fabrikant van fietsen en bromfietsen uit Weesp. In de jaren dertig bouwde Magneet ook racefietsen. De eerste Nederlandse wielerploeg werd door het bedrijf gesponsord. 

Ontwerp wielrenner

Op de tweede gevelsteen is een mok te zien met daarin warme chocolademelk afkomstig van Van Houten Cacaofabriek. De familie Van Houten veroverde de wereld met hun heerlijke bonbons, chocoladerepen en cacaopoeder.

3

De Weesper Porseleinfabriek wordt weergegeven op de derde gevelsteen. In de 18e eeuw was de Weesper Porseleinfabriek een producent van hoogwaardig porselein dat symbool stond voor onder meer geheime recepten, rondreizende kunstenaars en exotische vogels. 

2

Gevelstenen in ontwikkeling

Daarnaast werkt Toon op dit moment aan de laatste twee gevelstenen. Op de vierde steen worden de Dohyfral chocoladepastilles weergegeven van fabrikant Philips-Van Houten. De samenwerking tussen Philips en Van Houten leidde tot de ontwikkeling van chocoladepastilles waaraan vitamine D werd toegevoegd. Dit was een kindvriendelijk alternatief voor het niet al te smakelijke levertraan. De ‘gezonde’ chocoladepastilles waren verkrijgbaar in de apotheek en drogist.

En op de vijfde en laatste gevensteen wordt een podium gegeven aan de voormalige Weesper Tricotagefabriek (Wetri). Wetri maakte onder meer ondergoed en nachtkleding voor winkels als HEMA en de Bijenkorf. Misschien wel het enige nog bestaande product staat tentoongesteld in het gemeentemuseum: een nachtjapon. Deze nachtjapon wordt weergegeven op de gevelsteen. 

Toon wijdt al meer dan 15 jaar zich volledig aan het beeldhouwen. Naast gevelstenen maakt hij gevelreliëfs, maar ook sculpturen en portretten van mens en dier. Ben je benieuwd naar andere werken van Toon? Neem een kijkje op zijn website: www.toonrijkers.nl

Zodra de gevelstenen geplaatst zijn in Weespersluis, hoor je dat natuurlijk van ons. Of misschien spot je ze zelf al eerder!

Nieuwsbrief

Wil je op de hoogte blijven van alle ontwikkelingen in Weespersluis? Meld je dan hieronder aan voor onze nieuwsbrief.

Voorletters *
Wat zijn de voorletters van uw naam?
Tussenvoegsel
Achternaam *
Vul uw achternaam in
E-mail *
Op welk e-mailadres kunnen we u bereiken?
Plaats
Wat is de plaatsnaam van uw adres?
Versturen