Skip to main content

Parken in Weespersluis

De parken in Weespersluis volgen de structuur van de verkaveling van het oude polderland. Je kunt nu al genieten van twee heerlijke stadsparken in de wijk. Het Weespersluispark is nog in ontwikkeling. Aan de noordkant van Weespersluis vind je natuurlijk landschap ’t Breedland waar je, met respect voor de natuur, doorheen kunt struinen.

Park aan de Muiderslotlaan

Het park aan de Muiderslotlaan is een groene oase over bijna de gehele lengte van Lanenrijk. Door dit langgerekte park loopt straks het rondje Gouw, een fiets- en wandelpad van circa zes kilometer lang. Niet als een recht pad, maar met een flauwe bocht. Perfect voor een rondje joggen of wandeling met de hond. Verspreid door het park staan groepjes bloeiende bomen en langs de route loopt een prachtige slinger van bloembedden. In het bloeiseizoen écht een feest om naar te kijken. Langs het pad liggen ook speelplekken voor kinderen en staan bankjes en picknicktafels waar je buren kunt ontmoeten.

Gouwpark

Aan De Gouw, in Vechtrijk, vind je het Gouwpark. Een park dat uitnodigt om te bewegen en van alles te beleven. Aan de noordkant wordt een strandje aangelegd en hier zal de vaarroute lopen richting de (toekomstige) sluis en de Vecht. Volg je het kronkelende voetpad, dan kom je bij de vlindertuin, een klim- en klauterplek en een trapveld. Het park wordt nog verrijkt met een buitenfitness.

’t Breedland

In het noorden en ten westen van Weespersluis, tussen de Weesperweg en het Amsterdam-Rijnkanaal vind je ’t Breedland. Een natuurgebied van circa 100 ha (200 voetbalvelden). Het is een gebied met ruigtes waar de natuur ongestoord haar gang gaat. Wist je bijvoorbeeld dat als je in Nederland grasland niet onderhoudt er dan vanzelf berken, elzen en populieren groeien? Zo zal dat ook gaan in ’t Breedland. Aangevuld met 5.500 bomen, die langs het geluidscherm bij de A1 zijn aangeplant en de weg uiteindelijk grotendeels aan het oog onttrekken. Door het landschap loopt een struinpad, ook wel laarzenpad genaamd. Niet aangelegd, maar organisch ontstaan. Met hier en daar planken over slootjes. Kinderen kunnen hier eindeloos speuren naar allerlei insecten en planten. De biodiversiteit is rijk in ’t Breedland; (water)slangetjes, verschillende vogels, insecten én niet te missen – Schotse hooglanders. De natuur gaat hier haar eigen gang.

Weespersluispark

Het Weespersluispark wordt ingericht naar het voorbeeld van het klassieke stadspark, denk bijvoorbeeld aan het Vondelpark, met slingerende paden, glooiende grasvelden en grote bomen. De ideale plek om een wandeling te maken met je hond. Het park huisvest namelijk ook een hondenlosloopgebied. Daarnaast wordt het Weespersluispark een bloemrijk park. In het midden komt een grote open ruimte. Hier komen picknicktafels en bankjes te staan, waar je vrienden en buren kunt ontmoeten. Aan de westkant, waar het park aan het plein van de Brede School Weesperrijk grenst, komt ruimte voor sport en spel. Een plek waar kinderen na schooltijd lekker kunnen spelen.

Rondje Gouw

Rondom het water in Weespersluis, De Gouw, loopt een fiets- en wandelpad van ca. 6 km. Een kikker markeert om de 500 meter – in beide richtingen – waar je bent op de route.