Park aan de Muiderslotlaan
Het park aan de Muiderslotlaan is een groene oase over bijna de gehele lengte van Lanenrijk. Door dit langgerekte park loopt het rondje Gouw. Niet als een recht pad, maar met een flauwe bocht. Het rondje Gouw is aan weerszijden omsloten door grote monumentale platanen. Martine van Vliet vertelt: ‘De grootste bomen die er zijn! Samen geven ze een statige uitstraling aan dit park.’ Meer verspreid door het park staan groepjes bloeiende bomen en langs de route loopt een prachtige slinger van bloembedden. Ze gaat verder: ‘We geven de bloemen hier felle kleuren; verkleurend van geel, naar oranje en rood. Vanaf het voorjaar écht een feest om naar te kijken. De bloemen zijn ’s zomers mooi gekleurd en hebben in de winter een mooi silhouet.’ Langs het pad liggen ook speelplekken voor kinderen en bankjes en picknicktafels waar buren elkaar ontmoeten. In de uitloop naar de Gouw ligt een trapveld waar oudere kinderen een potje kunnen voetballen.
Gouwpark
Aan De Gouw, in Vechtrijk, komt het Gouwpark, compleet met strandje. Een actief park, dat uitnodigt om te bewegen en van alles te beleven. Aan de noordkant is de vaarroute richting de sluis en de Vecht. Martine vertelt: ‘Vanaf de Korte Muiderweg kijk je via het park naar het water. Dat wordt een mooi doorkijkje!’ Langs de randen komen 3 lanen met dubbele rijen statige linden. Daar tussen bloeiende bomen met bloemen, zoals magnolia’s. ‘Langs het kronkelende voetpad met daarnaast een bloemenlint liggen verschillende plekken. Vanuit het zuiden kom je eerst een plek tegen met sporttoestellen in het groen. Vervolgens kom je bij de vlindertuin, een bloemenspektakel in blauw- en paarstinten. Wanneer je doorloopt, kom je bij het strandje met een aanlegsteiger voor bootjes en een strandpaviljoen. In het midden komt een klim- en klauterplek en een voetbalveld voor de oudere kinderen in Weespersluis.
Weespersluispark
‘Het Weespersluispark is ingericht naar het voorbeeld van het klassieke stadspark,’ zo vertelt Henk Schuitemaker van VLUGP, het landschapsbureau dat tekent voor het ontwerp. ’Denk bijvoorbeeld aan het Vondelpark, met slingerende paden, glooiende grasvelden en grote monumentale bomen. Daarnaast wordt het Weespersluispark ook een bloemig park.’ In het midden komt een grote open ruimte. Hier staan picknicktafels en bankjes, waar mensen elkaar ontmoeten. ‘Aan de zuidzijde grenst het park aan het water, hier kan ik me mooie treurwilgen voorstellen. Richting het boerenerf aan de andere kant van het park zie ik een boerenslootje met knotwilgen. En aan de westkant, waar het park aan het plein van de Brede School grenst, komt ruimte voor sport en spel. Een plek waar de schoolkinderen en kinderen van het kinderdagverblijf lekker kunnen spelen.’
’t Breedland
In het noorden en ten westen van Weespersluis, tussen de Korte Muiderweg en het Amsterdam-Rijnkanaal komt ’t Breedland. Een natuurlijk landschapspark van ca. 100 ha (200 voetbalvelden). Het is een gebied met ruigtes waar de natuur ongestoord haar gang gaat. Wist je bijvoorbeeld dat als je in Nederland grasland niet onderhoudt er dan vanzelf berken, elzen en populieren groeien? Zo zal dat ook gaan in ’t Breedland. Aangevuld met 400 extra bomen, die langs het geluidscherm bij de A1 worden aangeplant en de weg aan het oog onttrekken. Ook door ‘t Breedland loopt het rondje Gouw. Daarbij loopt door het landschap een struinpad, ook wel laarzenpad genaamd. Niet aangelegd, maar organisch ontstaan. Met hier en daar planken over slootjes. Er zijn waterrijke gebieden, bosgebieden en gebieden met ruig gras. Kinderen kunnen hier kikkers vangen en lekker ravotten. De biodiversiteit is hier rijk; (water)slangetjes, verschillende watervogels, insecten, padden en kikkers. De natuur gaat hier haar eigen gang.
Rondje Gouw
Rondom het water in Weespersluis, De Gouw, loopt een fiets- en wandelpad van ca. 6 km. Een kikker markeert om de 500 meter – in beide richtingen – waar je bent op de route.