Weespersluis

Weespersluis

Weespersluis wordt een ruim en groen woonlandschap. Zeer centraal gelegen, op 10 treinminuten van Amsterdam, dichtbij ‘t Gooi én bij de Vecht. De natuur en het water spelen een belangrijke rol. Slechts een derde deel van het gebied wordt bebouwd. De rest blijft open voor water en groen. In Weespersluis komt nieuw water dat in verbinding staat met de Vecht en drie parken die veel ruimte geven om veilig te spelen, sporten, wandelen en fietsen. Het historische centrum van Weesp is op steenworp afstand. Hier wil je wonen!

Faseringskaart

Waterrijk, Vechtrijk en Lanenrijk

De nieuwe wijk bestaat uit drie deelgebieden; Lanenrijk, Vechtrijk en Waterrijk. Lanenrijk is een buurt met singels, lanen en hofjes in het groen. Vechtrijk is georiënteerd op de Vecht en heeft de uitstraling van een vestingstadje. En in Waterrijk liggen de woningen ruim in het groen of aan het water. In Weespersluis komt een verscheidenheid aan woningtypes. Een aantal woningen staat straks aan het water met een eigen steiger. Daarnaast komen er diverse openbare aanlegplaatsen. In totaal worden gefaseerd ca. 2.750 woningen in Weespersluis gebouwd.

Water

Eén van de mooiste eigenschappen van Weespersluis is dat er zo veel ruimte is voor water. Een groot aantal woningen staat direct aan één van de vele grachtjes of zelfs aan de waterplas middenin Weespersluis; De Gouw. Van hieruit steek je met je kano of roeibootje De Gouw over en vaar je een rondje door Weespersluis. Of met je sloep via de sluis naar de Vecht richting 't Gooi, Muiden en Amsterdam. Een heerlijk vrij gevoel.

Hoofd Ruimte 1 small

Niet alleen op het water, maar ook langs het water is het goed toeven. Een rondje Gouw is ca. 6 km. Hier maak je een heerlijke wandeling, loop je een rondje hard of kijk je uit over het water op een van de bankjes of het strandje bij het Gouwpark. 

De grachtjes hebben in het midden een diepte van ca. 1,3 meter. In het noorden en westen van Weespersluis komt vooral natuurgebied. Daar is het water dan ook alleen toegankelijk voor kano’s en kleine roeiboten. De diepte is daar ca. 1 meter en de doorvaarthoogte van de bruggen is ca 1,25 meter.

Sluis en bruggen

De Gouw geeft via twee bruggen en een sluis toegang tot de Vecht. De doorvaarthoogte van deze bruggen is 1,65 meter, van de andere bruggen in Weespersluis is dit 1,50 meter (het waterpeil in Weespersluis varieert ongeveer 15 cm, waardoor ook de doorvaarthoogte varieert).

De sluis komt op de locatie waar nu nog een oud gemaal staat en krijgt een afmeting van ca. 6 bij 24 meter. Hierdoor is de sluis geschikt om (gemiddeld) 6 sloepen in één keer te schutten. Dit duurt ongeveer 15 minuten en zo overbruggen de bootjes een niveauverschil van ca. 1,5 meter. Naar verwachting is de sluis eind 2022 gereed (tijdstip oplevering is mede afhankelijk van de nieuwe ontsluitingsweg van en naar de A1).

Ligplaatsen

In Weesp (en dus ook in Weespersluis) mag je als bewoner bootjes en sloepen langs openbare oevers aanleggen zolang dit de doorvaart niet belemmert. Ook mag je als bewoner boten aan je privé oever aanleggen. Wanneer hier riet groeit, mag je alleen een eenvoudige aanlegsteiger realiseren. Hieraan verbindt de gemeente wel bepaalde eisen.

Parken

Weesp krijgt, naast veel groen verspreid door Weespersluis, een landschapspark en drie stadsparken. Het Gouwpark in Vechtrijk krijgt een brede groene laan met bomenrijen, die uitkomt bij het strandje aan De Gouw. Hier komt mogelijk een strandtent. Het Muiderslotpark wordt een groene oase met een doorgaand fietspad over bijna de gehele lengte van Lanenrijk. En het Weespersluispark komt tegenover de Brede School in Lanenrijk. Ten noorden en aan de westkant van Waterrijk komt een natuurlijk landschap met ruigtes (natuur en recreatiegebied 't Breedland), waar een fijn struinpad en een fiets- en hardlooproute doorheen lopen.

Af- en oprit A1

Aan de noordzijde van Weespersluis komt een nieuwe op- en afrit naar en van de A1. De nieuwe ontsluitingsweg, ligt straks aan de westzijde (bij het Amsterdam Rijnkanaal) en sluit nabij het spoor aan op de verlenging van de Leeuwenveldseweg. Deze nieuwe weg is naar verwachting zomer 2022 gereed. Door de aanleg van deze weg worden de Korte Muiderweg en de Weesperweg ontlast.

Speelgelegenheid

In de nieuwe wijk komen veel speelgelegenheden voor kinderen. In de verschillende woonbuurten komen speelplekken voor de allerkleinsten. De oudere kinderen kunnen watersporten op De Gouw, zoals bootje varen en kanoën. Ook komt er een strandje, een speelbos en een avonturenveld.

Voorzieningen

In Weespersluis komen kleinschalige winkels, een supermarkt, een gezondheidscentrum en diverse horecavoorzieningen.

Haven Vechtrijk small

 

Brede School

In Lanenrijk komt een Brede School, een kinderdagverblijf, BSO en een sporthal. Ook een buurtkamer voor de bewoners van Weespersluis en een door de gemeente te verhuren vergaderruimte. Buiten schooltijden is het schoolplein toegankelijk voor iedereen. De planning is dat de school en de sporthal begin 2021 hun deuren openen. De definitieve BSO bij de school laat nog even op zich wachten, maar er is een tijdelijke kinderopvang aan de Papelaan. Meer informatie hierover via www.kindenco.nl

School Weespersluis VO fase1

 

Parken Weespersluis