De rijkgedecoreerde stijl van Weespersluis

De rijkgedecoreerde stijl van Weespersluis

In Weespersluis speelt de natuur een belangrijke rol. Slechts 1/3 van het gebied wordt bebouwd; 2/3 blijft open voor groen en water. Daar sluit de architectuur en het gevoel van het ‘fin de siècle’ van het einde van de 19e eeuw goed op aan. Door de boost van de industriële revolutie was dit een tijd van welvaart en luxe. De eerste spoorwegen werden aangelegd waardoor plekken buiten de stad beter bereikbaar werden. Hierdoor gingen mensen buiten in het groen wonen of ze kochten een buitenhuis om de zomer door te brengen. De architectuur speelde hierop in door woningen anders te ontwerpen: geen woningen aan een straat, maar met een voortuin. Ook vervaagde de grens tussen binnen en buiten door erkers, serres, loggia’s en veranda’s.

Fin de siècle architectuur

Weespersluis wordt gebouwd in deze fin de siècle architectuur, een rijk gedecoreerde stijl met binnen-buitenruimtes en gevels met een verticaal karakter. Ornamenten en decoraties, bijvoorbeeld in het metselwerk en het houtwerk, worden veelvuldig toegepast. Opvallende details van deze architectuurstijl zijn de mooi gedecoreerde overstekken van de daklijsten.

Deelgebieden van de wijk

Het nieuwe woonlandschap Weespersluis bestaat straks uit drie deelgebieden; Vechtrijk, Lanenrijk en Waterrijk. Elke buurt krijgt zijn eigen karakter. Er komen onder andere herenhuizen, tweekappers en vrijstaande villa’s rond hofjes, parkstraatjes en singels. Ook worden er kavels voor zelfbouw aangeboden.

Lanenrijk

De eerste 200 woningen die in verkoop gaan, staan in Lanenrijk. Dit gebied heeft een tuinstad karakter, met woningen aan een laan of in een hof in een parkachtige omgeving. De woningen staan ruim in het groen en er zijn veel autoluwe gebieden. Het merendeel van de woningen heeft een groene overgangszone tussen huis en straat, bijvoorbeeld door een veranda of een diepe voortuin, begrensd door een haag of een fraai gedecoreerd hekwerk.

Vechtrijk

Vechtrijk wordt een klein vestingstadje op zich. Ook hier krijgen de huizen diepe voortuinen met mooi gedecoreerde hekwerken. De huizen staat schouder aan schouder, met op de hoeken steeds iets bijzonders, zoals woningen met mooie opengewerkte kopgevels van hout.

Waterrijk

Waterrijk is qua architectuur losser en luxer, en nog minder bepaald. Hoe dit gebeid eruit gaat zien, laat zich nog moeilijk voorspellen. Er ligt een lange groene boulevard doorheen, waarlangs een park komt waarin om de zoveel meter iets bijzonder gebeurt. Dan zie je weer bomen, dan water, dan weer een pleintje met een doorkijkje naar een bosrijke omgeving. Er komen grote villa´s in het landschap, tussen de bomen en midden in de natuur. Ook langs het water.

Nieuwsbrief

Wil je op de hoogte blijven van alle ontwikkelingen in Weespersluis? Meld je dan hieronder aan voor onze nieuwsbrief.

Voorletters *
Wat zijn de voorletters van uw naam?
Tussenvoegsel
Achternaam *
Vul uw achternaam in
E-mail *
Op welk e-mailadres kunnen we u bereiken?
Plaats
Wat is de plaatsnaam van uw adres?
Versturen