Duurzaam gekweekte bloemen pluk je zelf bij Pluk me! in Weesp

Duurzaam gekweekte bloemen pluk je zelf bij Pluk me! in Weesp

Toen Karen Mulder haar plan om een pluktuin te beginnen in Weesp deelde met Peter en Anne-Marie Hooijer, hoefden zij niet lang na te denken. Slechts een week later begon Karen met de aanleg van de pluktuin op hun boerderij. Haar missie: Weesp en omgeving in bloei zetten. Ze verruilde een jaar of vijf geleden samen met haar man, het drukke Amsterdam voor een groenere omgeving en een huis met een tuin. 

Op het moment van schrijven staat de pluktuin vol in bloei en dat blijft niet onopgemerkt, zowel mens als bij hebben de pluktuin volop ontdekt. Karen vertelt: ‘Bloemen zijn gewoon een heel blij product. We proberen steeds meer plantensoorten toe te voegen aan de pluktuin. Alle planten zijn duurzaam gekweekt en gifvrij. En de pluktuin is geheel zelfvoorzienend. Je kunt hier zelf je bloemen plukken, in alle rust, tussen de rondvliegende bijen, met een prachtig weids uitzicht. Daar wordt toch iedereen vrolijk van?'

Na zaaien komt plukken

‘Al van jongs af aan word ik ontzettend blij van groen, natuur en tuinieren’ vertelt Karen. Het onderhouden van de pluktuin doet ze dan ook met ontzettend veel plezier. Al staat ze er niet alleen voor, wekelijks krijgt ze hulp van een groep trouwe vrijwilligers die dezelfde liefde voelen voor bloemen. Het werken in de pluktuin begint al in februari met zaaien: ‘In de kas kweken we alles op. Vervolgens doen we de stekjes in potjes of zetten we ze in de tuin als het warm genoeg is. We zaaien ook wel in de tuin, zoals korenbloem, juffertjes, bolderik en ridderspoor.’ Het resultaat hiervan is een tuin waarin uiteenlopende soorten eenjarige bloemen groeien, maar ook inheemse planten en vaste planten. Zo ontstaat er een mooie mix van plukbloemen en bloemen die ondersteunend zijn voor bijen en vele andere insecten. 

Iedereen aan de plukkrat

Naast dat je de pluktuin kunt bezoeken om een bos bloemen bij elkaar te plukken, kun je ook je eigen plukkrat samenstellen. Ideaal voor als je toch een nieuwe tuin moet aanleggen. Karen legt uit: ‘Als nou iedereen slechts twee vierkante meter vult met planten uit de plukkrat, dan maak je pas echt impact op de bijen. Dat is mijn grootste drijfveer. Als je er dan ook nog kleine boeketjes van kunt plukken, dan is toch iedereen blij?’ In de plukkrat zitten vaste planten en eenjarige stekjes. Er zit een instructie bij, dus het enige wat je hoeft te doen is de planten in je eigen tuin zetten. Makkelijker kan het niet en zo draag je direct je steentje bij aan een beter klimaat.

Tegels eruit, planten erin

Karen ziet de toekomst van de pluktuin rooskleurig voor zich, maar groter hoeft de tuin niet per se te worden. Er mogen meer vaste planten komen, zodat er een evenredige verdeling ontstaat tussen vaste planten zoals Dalia’s en eenjarige planten. Verder wil ze de plukkratten graag naar een hoger niveau tillen: ‘Met de plukkrat wil ik zoveel mogelijk tuinen in Weesp en omgeving in bloei zetten. Ik ben voor tegels eruit en vaste planten erin. Je hoeft er geen groene vingers voor te hebben, de planten hebben slechts een beetje onderhoud en water nodig en zo kun je er jaren van genieten.’ 

Genoeg vertier op de boerderij

Na het plukken zin gekregen in koffie of thee met taart? Ook hiervoor hoef je de boerderij niet te verlaten. In het theehuis serveert Marie de lekkerste zelfgemaakte taarten en ze maakt ook graag een high tea voor je klaar. Of koop je yoghurt en biologische rauwe melk van eigen koeien bij EcoPeter. Tot slot zijn ook de kleinste plukkers welkom op de pluktuin, er liggen kinderschaartjes voor ze klaar. 

Voor meer informatie en openingstijden van Pluk me!, High Tea bij Marie en EcoPeter, ga naar de website: www.plukme.nl. Je vindt Pluk me! aan het Nigtevechtsepad 2 in Weesp.

Geïnteresseerd in wonen in Weespersluis?

Meld je aan voor de nieuwsbrief dan ben je altijd als eerste op de hoogte van het nieuwste woningaanbod.

Nieuwsbrief

Wil je op de hoogte blijven van alle ontwikkelingen in Weespersluis? Meld je dan hieronder aan voor onze nieuwsbrief.

Voorletters *
Wat zijn de voorletters van uw naam?
Tussenvoegsel
Achternaam *
Vul uw achternaam in
E-mail *
Op welk e-mailadres kunnen we u bereiken?
Plaats
Wat is de plaatsnaam van uw adres?
Versturen